Roślina jednoroczna pochodząca z rodziny dyniowatych należącej do rzędu dyniowców. Obejmuję ok. 20 gatunków. Gatunkiem typowym jest dynia zwyczajna. Łodyga formuje wąsy czepne i jest pnąca. Na łodygach rodzą się obszerne owoce, które mogą osiągać wagę nawet o 200 kg. W we wnętrzu owocu znajdują się pestki, z których stwarza się pełnowartościowy tłuszcz w postaci oleju.
OLEJ Z PESTEK DYNI BIO /Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil/Olej zimno tłoczony, otrzymywany z wyłuskanych pestek dyni i oczyszczony w procesie sedymentacji. Gromadzi około 80% nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, C, E i K, B1, B2, B6 i betakaroten. Olej ma działanie uelastyczniające, uniemożliwia powstawaniu rozstępów. Dzięki sporej zawartości potasu ma działanie rozjaśniające blizny i przebarwienia. Doskonały do każdego rodzaju skóry, szczególnie dla cery dojrzałej.
SPOSÓB zastosowania-
genialny dodatek (10-20%) do produktów kosmetycznych (kremy, balsamy).
-
jako wzbogacający dodatek uelastyczniająco-rozświetlający do innych olejów nośnikowych (20%)
-
masaż uelastyczniający - dodatek do oliwek lub innych olejów nośnikowych w proporcji 1:2
-
kąpiel regenerująco-wygładzająca.
-
baza do peelingów
-
stosować bezpośrednio na miejsca potężnie spękane (łokcie, kolana, pięty)
Olej z pestek dyni BIO firmy Etja, jest wytworzony z surowców ekologicznych i w 100% naturalny. Atest BCS DE-ӦKO.
PRZECHOWYWANIEza każdym razem po użyciu zakręcaj buteleczkę i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
POCHODZENIEPaństwa Europy