Kwas gamma-linolenowy (GLA) to wielonienasycony kwas tłuszczowy z grupy omega-6, który wykazuje niemało dobrych atrybuty zdrowotnych. Jest obecny w olejach roślinnych, takich jak olej z wiesiołka, ogórecznika lekarskiego i czarnej porzeczki.
Główne właściwości GLA:-
Działanie przeciwzapalne:
- GLA jest przekształcany w organizmie w prostaglandyny, które mają działanie przeciwzapalne. Dzięki czemu może pomagać w łagodzeniu stanów zapalnych, co jest korzystne przy chorobach takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, egzema czy astma.
-
Wsparcie zdrowia skóry:
- GLA pomaga w utrzymaniu zdrowej bariery lipidowej skóry, co wpływa na jej nawilżenie, rozciągliwość i ogólną kondycję. Może być wykorzystywany w leczeniu problemów skórnych, takich jak egzema, łuszczyca, suchość skóry czy trądzik.
-
Regulacja gospodarki hormonalnej:
- GLA jest użytkowany w łagodzeniu objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS) oraz menopauzy. Może zmniejszać bóle menstruacyjne, wahania nastroju i uderzenia gorąca.
-
Wsparcie układu wytrzymałościowego:
- Kwas gamma-linolenowy może wzmacniać układ odpornościowy poprzez dostosowywanie reakcji zapalnych i wspieranie produkcji przeciwciał. Jego regularne spożywanie może obniżać ryzyko infekcji i chorób zapalnych.
-
Wspomaganie zdrowia serca:
- GLA może wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego przez ograniczanie poziomu "złego" cholesterolu (LDL) i wspieranie korzystnego ciśnienia krwi. Jego działanie przeciwzapalne w dodatku wpływa na ochronę naczyń krwionośnych.
-
Łagodzenie objawów neuropatii cukrzycowej:
- Badania wykazały, iż GLA może być pomocny w łagodzeniu objawów neuropatii cukrzycowej, takich jak ból, mrowienie i osłabienie kończyn, dzięki jego działaniu przeciwzapalnemu i wspomagającemu regenerację nerwów.