Pai Mu Tan to jedna z najmocniej konwencjonalnych, a także najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków i pączków krzewu da bai, a także shui xian bai. Zbiorów dokonuje się na początku wiosny - w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga znacznej ostrożności – należy uważać, by nie uszkodzić delikatnych gałązek herbaty. Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do tego popularnego kwiatu. Pai Mu Tan charakteryzuje kwiatowy zapach, czysty i zielonkawy, wręcz lekko złocisty odcień naparu i orzeźwiający i miły smak. Pai Mu Tan bywa określana ponadto mianem eliksiru młodości - ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. To także bogate źródło witamin - w tym witaminy C oraz polifenoli.
100 g.